Likdoorns

Een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd, is een pijnlijke eeltplek vaak op en rond de tenen of onder de bal van de voet. Het eelt groeit in een puntje naar binnen en drukt dan vaak op een zenuwuiteinde, wat zeer gevoelig kan zijn. Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot en voelt in de meeste gevallen hard aan. Het is vaak lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming te onderscheiden. Bij een likdoorn zijn geen zwarte puntjes aanwezig, dit in tegenstelling tot voetzoolwratten. Een likdoorn bevindt zich meestal onder de voetzool, boven op de tenen of tussen de tenen.

Likdoorns ontstaan vaak door:

  • Verkeerd schoeisel waardoor sprake is voortdurende druk of wrijving
  • Een verkeerde stand van de voet en/of tenen waardoor sprake is van voortdurende druk of wrijving
  • Het extra groeien van de huid (verhoorning) op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, of die onderhevig zijn aan wrijving
  • Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
  • Herhaaldelijke belastende bewegingen door bijvoorbeeld sport
  • Onvoldoende verzorging

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen en drukvrij leggen. Als dit regelmatig gebeurt kan de likdoorn kleiner worden en wegblijven. In sommige gevallen kan de medisch pedicure u adviserend doorverwijzen naar een podotherapeut die een inlegzooltje voor u maakt. Slechts zelden is een operatie nodig, waarbij een klein stukje bot wordt weggehaald.

Lees ook:

Neem contact op voor informatie of reserveringen

Maak een afspraak ›